Sellega annad tuntumatele söögikaladele aega oma asurkond taastada. Eesti rannikumerest püütakse iga aasta ligikaudu 35 erinevat liiki kalu – mitut neist Sina oled söönud?
Meri on alati olnud ennekõike toidu allikaks. Täna on maailmas ligikaudu 60 miljonit elukutselist kalurit, Eestis aga üle 1600 rannakaluri, kes teenivad samuti suure osa sissetulekust just kalapüügist. Kui merest kaoks kala, jääksid paljud külad tühjaks ning elu rannikul hääbuks.
Kala ja mereannid on maailma ühed tervislikumad toidud: kalas leidub omega-3 rasvhappeid ja joodi, mis toetavad aju tööd. Samuti leidub kalas immuunsüsteemi ja luid tugevdavat vitamiin D-d ja vereloomet soodustavat rauda.
Kas teadsid, et marmelaadi valmistatakse Läänemeres kasvavast põõsataolisest punavetikaliigist agarikust? Agarikku püütakse võrguga veest või korjatakse rannalt. Kuumutades saab agarikust geelitaolist ainet furtsellaraani. Sellest valmistatakse magusat marmelaadi, kuid furtsellaraan on oluline koostisosa ka kosmeetikatööstuses.
Agarik (Furcellaria lumbricalis). Foto: Kaire Kaljurand
Tuulehaug (Belone belone). Foto: Tiit Hunt